Brief van wethouder Froukje de Jonge aan alle kinderen van Almere

 

‘Als ik later groot ben’

In vriendenboekjes staat altijd de vraag ‘als ik groot ben, dan word ik..’

Ik heb er veel gezien. Antwoorden waren dan prinses, juf, brandweerman, dolfijnentrainster. Ik ben altijd nieuwsgierig of ze uitgekomen zijn, die dromen.

Sommigen niet, prinses bijvoorbeeld, omdat ze niet kunnen. Maar die dromen die wél kunnen. Ik weet het van mezelf. Ik wilde 2 dingen, burgemeester worden en moeder. Dat moeder worden is gelukt en burgemeester? Tja, ik ben op weg zullen we maar zeggen. Mijn dromen komen redelijk uit. Maar hoe komt dat?

Je hebt denk ik 3 dingen nodig, je moet er wat voor doen, maar vooral: je hebt geluk nodig, mazzel en hulp.

Mazzel vooral met het gezin waarin je wordt geboren. Biedt dat gezin en de omgeving waarin je opgroeit mogelijkheden? Is het veilig zodat je je niet teveel zorgen hoeft te maken? Is het stimulerend en liefdevol, zodat je gelooft dat je wat kan, belangrijk bent, de moeite waard bent en durft te dromen?

Geeft het je hulp?

Veel teveel kinderen in dit rijke land groeien op met weinig mazzel en hulp. Alleen al in Almere leven 8000 kinderen in armoede. En dat betekent een gebrek aan kleren, gezond eten, soms water en licht, vaker ziek zijn, niet mee kunnen doen met schoolreisjes, vakanties, feestjes en soms zelfs angst om uit je huis gezet te worden omdat de huurschulden te hoog zijn.
En vaak denken ze dat het altijd zo zal blijven. En het ergste is nog dat ze daar vaak gelijk in hebben.

Ze durven niet meer te dromen, zich te verbeelden wat ze later voor mooie dingen kunnen doen en worden. Hopen dat ze dat voor elkaar krijgen: brandweerman of juf. En dat is naar.

Voor armoede in Almere is niet één oplossing. En niet één instantie die het op kan lossen. Wij moeten allemaal zeggen: dit kan niet, dit mag niet, dit willen we niet.

Mijn droom is dat elk Almeers kind durft te dromen. Dat wij als samenleving laten merken: jij bent belangrijk, jij doet er toe, jij bent van waarde. Jij mag je verbeelden waar je goed in bent en wat je later wil worden.

Of je nu uit een arm of rijk gezin komt, goed bent met je handen of je hoofd, een beperking hebt, jij mag dromen en aan de slag gaan om die droom waar te maken.

 

Wij helpen je.

 

F.T. de Jonge

Wethouder